WIJ ZIJN OPEN OP VRIJDAG 10 MEI EN ZATERDAG 11 MEI

Energie besparen wordt steeds belangrijker, Energiezuinig wassen doe je door: te wassen met een volle trommel, gebruik te maken van een energiezuinig wasprogramma en wasmachine, voorprogramma over te slaan, wassen op lagere temperaturen en te wassen tijdens daluren

Bespaar geld met zuinig wassen

Energie besparen wordt steeds belangrijker, niet alleen vanwege de milieubewustheid maar ook vanwege de stijgende energieprijzen. Als je energiezuinig wilt wassen, zijn er verschillende tips om geld te besparen en het milieu te ontzien. Lees alle tips hieronder voor het zuinig wassen van kleding.

Tip 1: Was met een volle trommel

Een goede vuistregel is om de was zoveel mogelijk op te sparen en bij voorkeur te wassen met een volle trommel. Zorg ervoor dat er ongeveer nog een handbreedte aan ruimte over is in de trommel aan de bovenkant, omdat het wasgoed tijdens het wassen ruimte nodig heeft. Hoewel veel moderne wasmachines het programma aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, blijft wassen met een goed gevulde trommel het meest efficiënt. Bovendien wordt de was beter schoon als de trommel goed gevuld is.

Uiteraard zijn er uitzonderingen voor bepaalde stoffen die speciale wasprogramma's vereisen, zoals wol en fijne was. Een beladingssensor kan ook van pas komen, omdat deze het energie- en waterverbruikt beperkt wanneer de machine niet helemaal vol is. Kortom, was slim en zuinig met een volle trommel en bespaar geld en hulpbronnen.

Tip 2: Was op een lage temperatuur

Je kunt aanzienlijk op energie besparen door de juiste temperatuur te kiezen voor het wassen van je kleding. Een wasbeurt op 30 graden kost gemiddeld slechts €0,15, terwijl wassen op 60 graden al snel 0,47 cent kost. Kleding wassen is op 30 graden Celsius al voldoende. Toch zijn er items die op een hogere temperatuur gewassen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan vaatdoekjes, beddenhoed of handdoeken. Hiervoor is 60 graden meestal al voldoende.

Tip 3: Doseer je wasmiddel

Overmatig gebruik van wasmiddel is niet alleen verspilling van dit kostbare product, maar kan tevens schadelijke gevolgen hebben voor zowel je wasmachine als het milieu. Wanneer je te veel wasmiddelen in de wasmachine gebruikt, ontstaat er te veel schuim, wat leidt tot een hoger energie- en waterverbruik om het overtollig schuim weg te spoelen. In extreme gevallen kan overtollig schuim zelfs lekkages of verstoppingen veroorzaken. Door het doseeradvies goed op te volgen voorkom je de noodzaak van extra ontkalkingsmiddellen en voorkom je vieze geurtjes in de wasmachine door vetluis. Is het tijd voor een nieuwe wasmachine? Overweeg dan een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. Dankzij het automatische doseringssysteem vul je het wasmiddelreservoir slechts één keer, en de machine zorgt vervolgens gedurende ongeveer 20 wasbeurten automatisch voor de juiste dosering. Merken zoals Bosch, AEG, Samsung, Siemens en Beko bieden wasmachines met deze functie aan.

Tip 4: Sla Voorprogramma over om zuinig te wassen

Wanneer de was niet bijzonder vuil is, is het mogelijk om het voorwasprogramma over te slaan. Hierdoor bespaar je niet alleen op water en energie, maar versnel je ook het wasproces. Dit draagt bij aan het energiezuinig wassen van kleding. In het geval dat je kleding vlekken heeft, kun je deze vooraf behandelen met vlekkenmiddel. Op die manier kun je zelfs zonder het gebruik van een voorwasprogramma toch een schoon resultaat bereiken.

Tip 5: Gebruik de eco stand van je wasmachine

Elke moderne wasmachine is uitgerust met een eco-programma of een energiebesparende optie. Het eco-programma duurt weliswaar langer, meestal ongeveer vier uur, maar is ondanks de langere tijdsduur aanzienlijk zuiniger wat betreft water- en energieverbruik dan de standaard of korte wasprogramma's. Het eco-programma wast namelijk op een lagere temperatuur.

Tip 6: Zuinig wassen door korte wasprogramma

Hoewel je veel tijd bespaart met het gebruiken van een kort wasprogramma gaat dat helaas gepaard met een hoger energiegebruik. Het korte wasproces versnelt namelijk alle stappen waardoor het de temperatuur verhoogt om de wasduur te compenseren. In feite is er zelfs meer energie en water nodig dan wanneer je de wasmachine enkele uren zou laten draaien. Het opwarmen van het water vereist namelijk aanzienlijke hoeveelheden energie, en dit geldt evenzeer voor het snelle wasprogramma, dat bovendien in een zeer korte tijd moet plaatsvinden. Hierdoor kan herhaadelijk gebruik van dit wasprogramma de kosten aanzienlijk op laten lopen.

Tip 7: Centrifugeer de was in plaats van een droger

Wanneer u van plan bent uw was in een droger te drogen, is het gunstig als de was al zo droog mogelijk is na het centrifugeren in de wasmachine. Voor diegenen die regelmatig een wasdroger gebruiken, is het raadzaam om te kiezen voor een wasmachine met een uitstekende centifugeerprestatie (score A voor centrifugeren). Hoewel centrifugeren inderdaad energie kost, blijkt het energieverbruik van een wasdroger aanzienlijk hoger te zijn. Een hoog toerental betekent echter niet per definitie dat elke machine dezelfde mate van droogheid bereikt. Over het algemeen resulteert een toerental van 1200 in goed gedroogd wasgoed met minimale kreuken, terwijl de machine niet te zwaar wordt belast.

Uiteraard is het meest energiezuinige droogproces om de was aan een waslijn te laten drogen. Als u overweegt een wasdroger aan te schaffen, is het aan te raden om aparte apparaten voor de wasmachine en de droger te kopen, omdat dit minder energie verbruikt dan een gecombineerd apparaat. Het is tevens gunstig om de was zo droog mogelijk uit de wasmachine te halen om energie te besparen tijdens het gebruik van de wasdroger.

Tip 8: Was tijdens daluren

Als je beschikt over een energiecontract met dubbeltarief, profiteer je van voordelige stroomtarieven gedurende de daluren, die voornamelijk 's nachts en in het weekend plaatsvinden. Het meest kostenefficiënt is dus om de was te draaien tijdens deze daluren, wanneer je kunt profiteren van de lagere tarieven, in plaats van de piekuren te benutten.

Tip 9: Zet de wasmachine uit

Zelfs al gaat het om kleine hoeveelheden, samen dragen ze zeker bij aan energiebesparing. Het is dus verstandig om de wasmachine, en eventuele energiebesparende modus, uit te schakelen zodra de wascyclus is voltooid. Dus in plaats van de wasmachine in de stand-bymodus te laten staan, is het beter om deze volledig uit te schakelen, omdat de lampjes anders stroomverbruik veroorzaken.

Tip 10: Energiezuinige wasmachine

Wanneer het moment aanbreekt om je wasmachine te vervangen, is het verstandig om aandacht te besteden aan verschillende specificaties van een energiezuinige wasmachine.

Het energielabel

Elke wasmachine wordt beoordeeld met een energieklasse variërend van A tot E. Klasse A wasmachines staan bekend om het energiezuinig wassen en klasse E staan bekend om het minst zuinig wassen. Een klasse A wasmachine is een investering, maar betaalt zich uiteindelijk terug via besparingen op uw energierekening. Ook binnen de A klasse zijn er variaties waardoor het raadzaam is om ook naar het jaarverbruik te kijken. Op het energielabel is het jaarverbruik gebaseerd op de eco-programma's van 40 en 60 graden Celsius. Wanneer de standaardwasprogramma's op 40 en 60 graden worden gebruikt zonder de eco-stand, is er een aanzienlijk hoger energieverbruik, dat tot 40 procent kan oplopen.

Inhoud van de wasmachinetrommel

Ook de trommelinhoud is een belangrijke overweging. De keuze moet zorgvuldig gemaakt worden, waarbij de trommel niet te groot en niet te klein moet zijn voor uw behoeften.

Energieverbruik in kilowattuur (kWh)

Het energielabel bevat tevens informatie over het energieverbruik in kilowattuur (kWh) per 100 wasbeurten. Dt maakt het makkelijk om twee wasmachines met elkaar te vergelijken om zo een schatting te maken van je energiekosten.

Watergebruik van de wasmachine

Het energielabel bevat tevens informatie over het waterverbruik in liters per wasbeurt, dus het verdient de voorkeur om te kiezen voor een wasmachine die zuinig is met water.

Wasmachine Kopen

Heb je vragen over jouw wasmachine of vragen waarop je moet letten tijdens de aanschaf van een nieuwe wasmachine? Neem contact met ons op of vraag advies in één van onze winkels, wij helpen u graag bij uw beslissing. Bij levering neemt Elektro Loeters jouw oud toestel gratis mee. Of lever jouw oude wasmachine af bij een van onze winkels.

© 2024 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59/33.16.25 of mail internet@loeters.be - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - BE0460.057.637 - A Brackxstraat 6 Oostende - Sitemap