KOOP NU SOLDEN VAN DE BESTE MERKEN

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je wasmachine water lekt. Een lekkende wasmachine kan verschillende oorzaken hebben, waardoor het belangrijkste is om dit te achterhalen. Het zou dus één van de volgende problemen kunnen zijn: lekkage van de aan- of afvoerslang; verstopte of lekkende afvoerpijp; lekkende wasmachine deur; verstopte wasmiddellade; lekkende afvoerfilter of in de machine zelf;

Is de afvoer van je wasmachine verstopt?

Een verstopte afvoer van de wasmachine is erg vervelend. Naast dat het water niet afgevoerd kan worden, kan er ook een overstroming of lekkage ontstaan. Bovendien blijft jouw kleding kletsnat en kan je kleding beschadigd raken door het vuile water dat in de trommel achterblijft. In deze blog delen we handige tips hoe je een verstopte wasmachine kan voorkomen en oplost.

Waar zit de verstopping?

Voordat je het probleem kan oplossen, moet je weten waar het probleem zit. Is de waterafvoerbuis van de wasmachine verstopt of de wasmachine zelf? Koppel de afvoerslang van de wasmachine los en giet voorzichtig wat water in de afvoerbuis. Als het water blijft stilstaan, duidt dit op een verstopping in de afvoerbuis. Los dit probleem op met één van de volgende oplossingen:

  • Afvoer ontstoppen met kokend water en (baking) soda of azijn
  • Afvoer ontstoppen met gootsteenontstopper
  • Afvoer ontstoppen met trekveer
  • Afvoer ontstoppen met een hogedruk rioolreiniger
  • Schakel een loodgieter in

Als daarentegen het water soepel door de afvoerbuis loopt, ligt de verstopping waarschijnlijk in de wasmachine zelf. Een indicatie van een verstopte wasmachine is vaak dat er nog water in de trommel blijft staan na het wassen. Los dit probleem op door middel van volgende oplossingen:

  • Wasmachinefilter schoonmaken
  • Sifon van de waterafvoer schoonmaken
  • Schakel een loodgieter in

Afvoer wasmachine ontstoppen

Er zijn verschillende manieren om een verstopte waterafvoer te verhelpen. Enkele opties zijn het gebruik van kokend water, baking soda, azijn of gootsteenontstopper. Mocht dit niet helpen dan zou een trekveer of een hogedrukrioolreiniger de oplossing kunnen zijn. Hieronder geven we een beknopte uitleg van de verschillende mogelijkheden

Kokend water met (baking) soda of azijn

Meng soda met kokend water en giet dit langzaam in de waterafvoer met behulp van een trechter. Doe dit met mate om te voorkomen dat de afvoer overloopt. Kokend water is bijzonder effectief wanneer er geen water meer in de afvoer staat, zodat jet direct op de verstopping kan inwerken. Als soda met kokend water niet werkt, kun je een krachtiger aanpak proberen. Begin met het in de afvoer hieten van een kopje baking soda, gevolgd door een kopje schoonmaakazijn. Houd daarbij voldoende afstand, want het mengsel zal gaan schuimen zodra de azijn en baking soda met elkaar in aanraking komen. Laat dit mengsel ongeveer 20 minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig door met kokend water.

Afvoer ontstoppen met gootsteen ontstopper

Mocht je iets sterkers nodig hebben dan baking soda of azijn kun je overwegen om een vloeibare of korrelvormige gootsteenontstopper te gebruiken. Lees goed op de verpakking of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van jouw afvoer. Het is van groot belang om de instructies op de verpakking op te volgen bij het gebruik van dit product. Giet de ontstopper zoals aangegeven in de afvoer en volg alle stoppen die op de verpakking worden vermeld om een effectieve ontstopping te bereiken.

Ontstoppen met een trekveer

Als de eerder genomede huisremedies niet het gewenste resultaat opleveren of als je de voorkeur geeft aan een niet-chemische aanpak, is het gebruik van een trekveer een doeltreffende optie. Steek de trekveer in de afvoer tot je de locatie van de verstopping bereikt. Draai vervolgens de trekveer en beweeg deze op en neer om de verstopping los te maken. Zodra dit succesvol is, kun je de afvoer grondig doorspoelen met kokend water om eventuele overgebleven vuilresten weg te spoelen. Hiermee kun je effectief een verstopte afvoer ontstoppen zonder het gebruik van chemische middelen.

Afvoer ontstoppen met een hogedruk rioolreiniger

Wanneer geen van de voorgaande methoden het probleem heeft verholpen, kun je overwegen de afvoer aan te sluiten op een hogedrukreiniger. Steek de rioolslang in de verstopte afvoer en gebruik de krachtige waterdruk om de verstopping weg te spoelen. Als de afvoer desondanks nog steeds verstopt blijft of als je niet over de benodigde hogedrukapparatuur beschikt, is het raadzaam een professionele loodgieter in te schakelen. Dit verzekert een grondige aanpak van de verstoppingskwestie.

Wasmachine ontstoppen

Als er water in de trommel van de wasmachine blijft staan en de deur van de wasmachine niet meer open gaat, zit het probleem waarschijnlijk in de wasmachine. Zeker als je eerst gecontroleerd hebt of de waterafvoer goed doorloopt.

Wasmachine filter schoonmaken

Wanneer het water niet wegloopt, zit er onderaan de wasmachine een klepje waarachter zich de filter bevindt. Dit klepje kan je voorzichtig openmaken met een platte schroevendraaier. Daarachter zit de draaidop van de filter. Denk eraan om een emmer en dweil bij de hand te hebben, omdat al het water dat in de wastrommel zit via deze filter wegstroomt. Haal vervolgens de filter uit de wasmachine en maak deze schoon met een sopje. Plaats na het schoonmaken de filter terug en laat de was centrifugeren, zodat jouw wasgoed weer droog is. Stroomt het water tijdens de volgende wasbeurt weer niet door? Schakel dan een reparateur in die naar jouw wasmachine kan kijken. De kans is groot dat het probleem in de wasmachine zelf zit en de afvoerpomp verstopt of kapot is.

Sifon van de waterafvoer schoonmaken

Als het water niet vlot wegloopt, duidt dit op een verstopping in de afvoerbuis, die meestal gelokaliseerd is in de sifon. Begin met het voorbereiden van een emmer om het water op te vangen en plaats deze onder de sifon. Als de sifon een dop aan de onderkant heeft, draai deze dan los om het vervuilde water af te tappen. Als alternatief kun je de gehele sifo losdraaien, grondig schoonmaken onder warm stromend water en daarna weer stevig bevestigen. Nadat je dit hebt gedaan, controleer of het water nu weer zonder problemen door de afvoer loopt. Als dat het geval is, ben je klaar. Mocht het toch zijn dat dit niet werkt? Neem dan contact met ons op zodat we samen tot een oplossing kunnen komen!

© 2025 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59/33.16.25 of mail internet@loeters.be - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - BE0460.057.637 - Kuipweg 15 Oostende - Sitemap