Mijn wasmachine lekt water, wat moet ik nu doen?
Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je wasmachine water lekt. Een lekkende wasmachine kan verschillende oorzaken hebben, waardoor het belangrijk is om dit te achterhalen. Het zou dus één van de volgende problemen kunnen zijn: lekkage van de aan- of afvoerslang; verstopte of lekkende afvoerpijp; lekkende wasmachine deur; verstopte wasmiddellade; lekkende afvoerfilter of in de machine zelf.
Oorzaken lekkende wasmachine
Een wasmachine heeft in een huishouden een zware taak. Hierdoor komt het nog weleens voor dat de wasmachine begint te lekken. Hier hebben wij een aantal oorzaken op een rijtje gezet en hoe je dit kan oplossen;
- Lekkage van de aan- of afvoerslang
- Verstopte of lekkende Afvoerpijp
- Wasmachinedeur lekt
- Wasmiddellade lekt
- Lekkage van de afvoerfilter of de machine zelf
Lekkage van de aan- of afvoerslang
Om veilig te werk te gaan, is het belangrijk om de stekker van de wasmachine uit het stopcontact te trekken en de watertoevoer dicht te draaien. Controleer of de slang goed is aangesloten op de kraan van de wasmachine en doe hetzelfde voor de waterafvoer. Kijk of alles goed vastzit en of er eventuele beschadigingen zijn. Als de wasmachine aanvoerslang lekt of ernstig beschadigd is, moet je deze snel vervangen om ergere lekkage te voorkomen.
Verstopte of lekkende afvoerpijp
Ervaar je tijdens het afpompen van de wasmachine dat er water lekt? Het probleem kan het te diep onderompelen van de afvoerslang in de afvoerpijp zijn. De vuistregel is dat de slang niet meer dan 15 centimeter diep in de pijp mag zitten om lekkage te voorkomen. Een steunbeugel kan voorkomen dat een slang te diep wegzakt.
Deur van wasmachine lekt water
Wanneer er water aan de voorkant van de deur van de wasmachine lekt, is de waarschijnlijke boosdoener wasgoed dat tussen de trommel en de deur bekneld zit. Dit kan ervoor zorgen dat er water in de bodemlade lekt. Om dit op te lossen, schakel je de wasmachine uit, draai je de watertoevoer dicht en verwijder je de stekker uit het stopcontact. Plaats een dweil of handdoek aan de achterkant van de wasmachine, kantel het apparaat lichtjes naar achteren en houd deze positie 40 seconden vast. Zet de wasmachine vervolgens weer op de vloer en sluit deze opnieuw aan voordat je het vastzittende wasgoed verwijdert.
Als er geen wasgoed tussen de deur vastzit, kan het ook zijn dat de rubberen manchet van de wasmachine gescheurd of versleten is. Dit is het rubberen onderdeel dat rond de trommel zit en waterlekkage moet voorkomen. Als dit manchet beschadigd is, neem dan contact op met de leverancier om het te laten vervangen door een nieuw exemplaar.
Lade van de wasmachine lekt water
Wanneer de wasmiddellade lekt, kan dit vaak de oorzaak zijn van opgehoopte zeepresten. Haal de lade uit de wasmachine en maak deze onder de kraan met een sponsje schoon.
Lekkage van de afvoerfilter of de machine zelf
Wanneer de wasmachine aan de onderkant lekt, kan dat de oorzak zijn van de afvoerfilter. Deze filter zit rechts onderin. Open het klepje, draai de filter open (let op dat hier water uit kan stromen) en controleer of het rubber van de afvoerfilter beschadigd is. Is dat het geval? Dan is het belangrijk om het rubbertje van de fitting te vervangen. Lijkt deze in orde? Draai de filter dan stevig vast. Als je wasmachine blijft lekken, is het wellicht een lekkage in de machine zelf. Een wasmachine die niet is uitgerust met een bodemsensor of overloopbeveiliging zal de watertoevoer niet automatisch stoppen. Sluit de watertoevoer af en trek de stekker uit het stopcontact. Neem vervolgens contact op met de leverancier om de assistentie van een monteur in te schakelen.