Maak van goedkoop kopen een gewoonte!

Verschil tussen butaan en propaan

Koken op Gas

Als er gesproken wordt over koken op gas, dan hebben de meeste mensen het over aardgas. Het is een relatief goedkope energiebron, milieuvriendelijker dan de meeste andere fossiele brandstoffen, gemakkelijk te installeren, en heeft strikte veiligheidsnormen qua installatie en toestellen.
Maar aardgas is niet voor iedereen beschikbaar aangezien uw woning aangesloten moet zijn op het gasdistributienetwerk. Als u dan toch gas wil gebruiken om te koken, dan kan u kiezen voor flessengas, nl. propaangas of butaangas. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide gassen?

Propaangas

Propaangas, of in vloeibare vorm LPG genaamd, is een fossiele brandstof. Dit gas is verkrijgbaar in gasflessen of in gastankers. Het kan als brandstof gebruikt worden, maar is ook geschikt voor uw bbq of boiler.

Voordelen van propaangas

  • Verkrijgbaar in zones waar geen aardgas geleverd wordt
  • Het is een alternatief voor de verwarming, maar daarvoor zal u wel een gastank buiten moeten installeren (uit veiligheidsoverwegingen)
  • Perfect geschikt voor buiten gebruik en in de winter doordat propaan in zijn gasvorm blijft tot aan een temperatuur van -44°C.

Butaangas

Butaangas wordt vooral gebruikt voor toestelllen zoals fornuizen, heetwatertoestellen, en bijverwarmingen, maar dan weer niet voor boilers. Het is beschikbaar in gasflessen.

Voordelen van butaangas

  • Gebruiksgemak en -veiligheid. Het is zeer eenvoudig te gebruiken en kent geen tekens van gevaar voor de gebruiker.
  • Binnenshuis gebruikt: uitermate geschikt voor binnenshuis gebruik aangezien butaan pas bruikbaar is bij een temperatuur boven de 2°C.

Het maken van uw keuze

Als u propaangas gebruikt, of wil gebruiken, voor verschillende zaken in uw huishouden, dan is koken op propaangas een gemakkelijke keuze. Alle voorzieningen zijn aanwezig en u kan uw kookplaat aansluiten op uw gastank of gasflessen.
Bent u echter van plan om enkel voor uw kookplaat gas te gebruiken (of enkel binnenshuis) en is aardgas geen optie, dan kiest u best voor butaangas. Het is veilig en makkelijk te gebruiken en ideaal voor gebruik binnenshuis.

Veiligheid

Vergeet niet bij het gebruik van gasflessen om ook een gasdrukregelaar aan te sluiten op uw fles. Deze gasdrukregelaar zorgt voor een constante druk van het gas richting uw toestel. Als u butaan of propaan gebruikt, let goed op dat u de juiste gasdrukregelaar geplaatst hebt.
Volg daarom steeds de gebruiksaanwijzing en gebruik de correcte gasdrukregelaar. Op dit ogenblik zijn er ook universele gasdrukregelaars op de markt die voor zowel butaan als propaanflessen werken. Producenten raden aan om deze drukregelaars regelmatig te controleren en om de 5 jaar te vervangen.

Hoe installeer ik een gaskookplaat?

© 2020 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59 331625 voor meer info (ma - za) - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - Sitemap