Stofzuigers
Zuigkracht
Dat een stofzuiger met meer vermogen beter zuigt is een van de meest hardnekkige mythes. Bovendien heeft Europese wetgeving ervoor gezorgd dat nieuwe stofzuigers nog maar een vermogen van maximaal 900 watt mogen hebben. Je kunt daarom beter kijken naar de maximale zuigkracht van een stofzuiger. Hierbij kun je er wél zeker van zijn dat een hogere waarde ook echt betekent dat de stofzuiger een hogere zuigkracht heeft.
Gewicht
De meeste stofzuigers beweeg je soepel door de kamers dankzij hun wieltjes, maar wanneer je in een huis met meerdere verdiepingen woont ontkom je er niet aan om je stofzuiger de trap op te tillen. Kijk daarom ook goed naar het gewicht van de stofzuiger, een apparaat van 5 kilo til je nu eenmaal makkelijker naar boven dan een exemplaar van 10 kilo.
Luchtfilters
Zijn er mensen in huis die last hebben van een (stof)allergie? Dan is het natuurlijk extra belangrijk om goed te stofzuigen. Let daarbij ook op het type luchtfilter. Een HEPA-filter houdt bijvoorbeeld meer kleinere stofdeeltjes vast, zodat de lucht in huis schoner blijft. Een microfilter doet eigenlijk hetzelfde, maar is iets minder effectief dan een HEPA-filter. Bovendien kun je een HEPA-filter wassen en moeten microfilters steeds vervangen worden. Tot slot krijgen mensen met een allergie vaak het advies te kiezen voor een stofzuiger met waterfilter, maar deze blijken in de praktijk minder goed te werken dan HEPA-filters. Er bestaat zelfs risico op schimmel in het waterreservoir
Nat en/of droog
De meeste stofzuigers zijn bedoeld om droog vuil mee op te zuigen. Er zijn echter ook stofzuigers die zowel droge stoffen als vloeistoffen op kunnen zuigen. Geen overbodige luxe voor gezinnen met kinderen bijvoorbeeld, waar nog wel eens een glas ranja of andere vloeistoffen op de vloer belanden. Er zijn ook stofzuigers op de markt die uitsluitend bedoeld zijn om vloeistoffen op te zuigen, maar die zal je in huis niet zo snel nodig hebben.
Energielabel
Het is wel zo prettig als apparaten die je regelmatig gebruikt zuinig met energie omgaan. Dat is goed voor het milieu en het scheelt natuurlijk ook weer op de jaarlijkse energierekening. Hoewel de meeste stofzuigers tegenwoordig over het zuinige energielabel A beschikken zijn er toch ook nog veel modellen die meer stroom verbruiken. Het energielabel is dus een belangrijk aandachtspunt als je een stofzuiger gaat kopen. Hou er wel rekening mee dat alleen nieuwe stofzuigers een energielabel hebben. Bij oudere modellen van voor september 2015 was dit nog niet verplicht en ontbreekt het label dus vaak.
Stofopvang
Al het vuil dat een stofzuiger opzuigt moet natuurlijk ergens heen. Er zijn op het gebied van stofopvang twee opties. Ten eerste kun je kiezen voor de traditionele stofzak. Op zich een prima methode, al moet je wel regelmatig nieuwe stofzakken kopen. Een stofreservoir is wat dat betreft voordeliger, maar je moet er wel rekening mee houden dat je deze zelf moet legen en reinigen.
Snoerlengte
Je kent het ongetwijfeld: je bent druk aan het stofzuigen en het snoer van je stofzuiger is nét te kort om ook dat laatste hoekje nog even mee te pakken. Stofzuigers kunnen verschillende snoerlengtes hebben, dus dat is een goede eigenschap om op te letten als je regelmatig tegen dit probleem aanloopt. Wil je optimale bewegingsvrijheid hebben, dan kun je het beste een draadloze stofzuiger kopen.
Inhoud
De inhoud van een stofzuiger bepaalt hoeveel vuil je kunt opzuigen voordat de stofzak vervangen of het stofreservoir geleegd moet worden. Voor een klein appartement zal je niet zoveel inhoud nodig hebben, maar voor een grote gezingswoning is veel inhoud juist wel erg prettig.