Kookplaten
WEETJES KOOKPLATEN
GASKOOKPLAAT
De gaskookplaat doet nog snel denken aan het ouderwetse gasfornuis. Het
is echter onterecht om gaskookplaten nog steeds te associëren met
oudbollig. Er zijn namelijk tegenwoordig ook diverse moderne
gaskooksystemen, meestal met meer dan 4 pitten, verkrijgbaar. Koken op
gas is nog steeds het meest populair en wel om de volgende redenen:
een gaskookplaat het is makkelijk te bedienen
de warmte valt redelijk goed te regelen
een gaskookplaat is snel op temperatuur
goedkoop in aanschaf en gebruik
u hoeft er geen speciale pannen voor aan te schaffen
het aansluiten is makkelijk, omdat de meeste keukens van een gasleiding
voorzien zijn
de moderne uitvoeringen zijn veiliger gemaakt
Een gaskookplaat is traditioneel en gemakkelijk in gebruik, snelle
temperatuursoverdracht, als nadeel geldt het lastiger schoonmaken en ook
een ietwat verhoogde kans op ongelukken. Gaskookplaten zijn in het
algemeen goedkoper in de aanschaf en goedkoper in het gebruik dan
andere kookplaten.
Verdere nadelen van een gaskookplaat:
het open vuur kan risico’s met zich mee brengen, zorg daarom dat uw
keuken een goede ventilatie heeft en/of dat u over een goede afzuigkap
beschikt
de temperatuur kan niet precies geregeld worden
het schoonmaken van een gaskookplaat kan een vervelend karwei zijn
een glasplaat heeft toevoer van aardgas of propaan nodig
Nieuw is een gaskookplaat met Gas onder glas.
Vindt u de nadelen van de traditionele gaskookplaat te groot en dat deze
niet erg onderhoudsvriendelijk is? Dan bieden de nieuwe gas-op-
glassysteem of het gas-onder-glas systeem wellicht een oplossing. Beide
systemen zijn voorzien van een glaskeramische kookplaat, die veel
makkelijker schoon te maken is dan een gewone gaskookplaat.
Hoe werkt de gas onder glas kookplaat
Bij het gas-op-glassyteem bevinden de branders zich op een
glaskeramische ondergrond. Sommige uitvoeringen van dit systeem bieden
u bovendien de mogelijkheid om de warmte van de pitten bij andere
kookzones terug te winnen.
Het gas-onder-glassysteem is weer net even iets moderner. Hierbij zit de
gasbrander onzichtbaar onder de keramische kookplaat en verwarmt de
voorste twee pitten. Ook bij dit systeem wordt de warmte hergebruikt: de
rest van de hitte van de voorste twee pitten wordt namelijk naar de
achterste pitten geleid. Op deze pitten kunt het eten dan eventueel warm
houden of nog even laten koken.
KERAMISCHE KOOKPLAAT
Elektrisch koken in een modern jasje, dat is keramisch koken. Op een
keramische kookplaat worden de kookzones snel roodgloeiend. Het
verwarmen van de keramische plaat gebeurt met infraroodstraling. De plaat
is glad. U kunt hem daardoor eenvoudig reinigen. En het ziet er bovendien
mooi uit. Keramische kookplaten zijn er in verschillende uitvoeringen. Er
dus is er altijd één die past bij uw keuken.
De keramische kookplaat werkt bijna hetzelfde als bij het elektrisch koken.
Het verschil is dat er nu een glasplaat op het systeem ligt. Het voordeel ten
opzichte van gewoon elektrisch koken is dat deze plaat gemakkelijker
schoon te houden is.
Een nadeel is echter dat bij keramisch koken het langer duurt voordat het
systeem warm wordt en ook langer voordat het is afgekoeld.
Hoe werkt de keramische kookplaat
Het bereiden van een maaltijd gaat,zoals gezegd, bijna in principe hetzelfde
als bij de traditionele elektrische kookplaat, alleen wordt bij de keramische
kookplaat het vitro-keramische glas verwarmd door straling, in plaats van
geleiding. Op de plaat zitten de kookelementen die door lijnen zijn
aangegeven. De kookzones worden rood wanneer deze geleidelijk
opwarmen. Na gebruik koelen deze ook langzaam weer af en om
brandwonden te voorkomen, valt er aan de aanwezige indicatielampjes te
zien welke zones nog warm zijn. Als er per ongeluk iets is overgekookt, of
als er bij het bakken bijvoorbeeld vetdruppels op de glasplaat zijn gespat,
dan moet u wel voorkomen dat het water of het vet in het glas brandt.
Verder moeten pannen geschikt zijn voor het koken op een vitro-
keramische glasplaat.
Bediening van de keramische kookplaat
Een keramische kookplaat kan zowel externe knoppen als een
touchbediening hebben.
Keramische kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet
verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen.
Als u een keramische kookplaat in uw keuken wenst is een aparte groep
dus een vereiste.
INDUCTIE KOOKPLAAT
Bij inductiekookplaten ontstaat er een elektromagnetisch veld wanneer er
potten of pannen uit ijzerhoudend metaal op de kookplaat worden
geplaatst. Inductiekookplaten reageren net zo snel als gaskookplaten en
zijn voorzien van een vlak glazen oppervlak. Ze kunnen dus gemakkelijk
worden gereinigd. Als een magneet aan de bodem van uw potten of
pannen blijft kleven, zijn ze geschikt voor inductiekookplaten.
Koken op een inductie kookplaat is veilig en energiezuinig.
Ook kiezen veel gezinnen met (kleinere) kinderen om veiligheidsredenen
inductie.
Bij een inductie kookplaat reageert een elektromagneet op het magnetisch
materiaal van de bodem van de pan, waardoor de pan direct wordt
verwarmd. Na het uitschakelen of verwijderen van de pan stopt de
energieoverdracht direct. Alleen de oppervlakte van de panbodem wordt
heet. Hierdoor verdwijnt er geen overtollige warmte, wat uiteindelijk leidt tot
een erg hoog rendement.
Inductiekookplaten zijn in gebruik efficiënter dan keramische en
gaskookplaten omdat er nagenoeg geen warmteverlies is. Met als resultaat
een energiebesparing tot 40% vergeleken met een traditionele kookplaat en
een ander bijkomend voordeel is de snelheid waarmee wordt gekookt. Op
een inductiekookplaat kookt 2 liter water binnen 5 minuten vergeleken met
10 minuten op een keramische kookplaat.
Tiptoetsbediening, sensorgestuurde temperatuurcontrole en restwarmte-
indicatoren geven u volledige controle over het inductieproces. Deze
precisie gecombineerd met de snelheid van inductiekoken is ideaal, van
chocolade smelten tot frituren. Uitzonderlijke resultaten kunnen bereikt
worden dankzij de inverter technologie, aangezien de hitte gelijkmatig over
de panbodem wordt verdeeld. En op lage temperaturen, veroorzaken zelfs
lange kooktijden geen aanbaksels aan uw panbodem.
Inductiekookplaten passen zich automatisch aan de diameter van de
kookpan aan. De multi-kookzones zijn geschikt voor verschillende
panformaten, op een 18 cm kookzone bijvoorbeeld kunt u pannen plaatsen
met een minimale doorsnede van 10 cm en een maximale doorsnede van
18 cm. Inductiekookplaten met twee, drie of vier kookzones hebben voor
iedere kookzone een aparte booster en timer.