Maak van goedkoop kopen een gewoonte!

Info over het geluid van uw toestellen

De decibel

Om geluid te meten wordt gebruik gemaakt van de ‘decibel’-schaal. Dit ken je vast van feestjes of fuiven maar ook bij droogkasten, stofzuigers, vaatwassers, dampkappen ,.... , waar er geluidsnormen gelden, uitgedrukt in decibels. De decibel wordt gebruikt om de intensiteit van een geluid weer te geven. Dit nemen wij waar als de luidheid van dat geluid: hoe hoger het aantal decibels, hoe luider iets klinkt voor ons.

De decibelschaal werkt logaritmisch. Kortweg wil dit zeggen dat drie dB extra een verdubbeling van de geluidsintensiteit veroorzaakt. Vergis je dus niet: er is dus wel degelijk een groot verschil tussen een geluid van 42 dB en een geluid van 45 dB. Het tweede geluid zal dubbel zo luid worden waargenomen als het eerste.

Geluid bij uw dampkap

Naast de werking van een afzuigkap, speelt de beleving ook een rol. Zeker als je een open (leef)keuken hebt waarin je veel tijd doorbrengt. Dan wil je bijvoorbeeld graag een stille dampkap. Een standaarddampkap produceert 60 à 65 dB. Alle toestellen die minder geluid maken, zijn stille dampkappen. Een verschil van 3 dB resulteert trouwens al in een dampkap die twee keer minder (of meer) lawaai maakt.

Sommige merken beperken het geluidsniveau met ingebouwde geluidsdempers. En het allerbeste resultaat? Dan krijg je bij dampkappen met een externe motor. Die motor kun je op de zolder plaatsen, waar het geluid niet stoort.

Tot slot heeft ook je afvoer een impact op het geluidsniveau. Zitten er heel wat bochten in de afvoerbuis? Dan ontstaat er meer lawaai dan wanneer die recht naar buiten leidt.

© 2020 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59 331625 voor meer info (ma - za) - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - Sitemap