KOOP NU GOEDKOOP, ONMIDDELLIJK BESCHIKBAAR

Microgolfovens

Microgolven

Informatie over magnetrons

Snel even een kant-en-klaar maaltijd opwarmen of een beker warme chocomelk maken? Met de magnetron is dat zo gepiept. Hier lees je wat een magnetron allemaal kan en waar je op moet letten bij de aanschaf van een magnetron.

Type magnetron

Een magnetron biedt naast opwarmen en ontdooien vaak ook de mogelijkheid om te grillen, bakken en braden. De eerste keuze die je dient te maken bij de aanschaf van een magnetron is dan ook de keuze tussen een solo magnetron of een combi magnetron. In een solo magnetron kun je vaak alleen etenswaren opwarmen en ontdooien. Met een combimagnetron heb je meer opties.

magn_eten Naast het opwarmen en ontdooien kun je er ook mee braden, bakken, garen en grillen! Of je nu de magnetron gebruikt om alleen een bordje eten op te warmen of dat je er complete maaltijden in wilt bereiden, de magnetron is erg handig in de keuken.

Solo-magnetron

Met een solo magnetron kun je snel etenswaren opwarmen. Een kant-en-klaar maaltijd of een glas melk bijvoorbeeld, maar je kunt er ook bevroren producten in ontdooien. Wil je een complete maaltijd klaarmaken in de magnetron, let dan op de instructies die worden gegeven in de gebruiksaanwijzing. Niet alle etenswaren zijn immers tegelijkertijd gaar en niet alle materialen kunnen zomaar in de magnetron. Er zijn diverse leuke kookboekjes te koop over koken in de magnetron.

Combi-magnetron

Een combi magnetron is een combinatie van een magnetron en een oven. Afhankelijk van het model kan een combi magnetron voorzien zijn van de volgende functies:

Hetelucht

Met behulp van een ventilator in de achterwand wordt de warme lucht gelijkmatig verdeeld.

Conventioneel

Bij deze functie worden de gerechten bereid met boven- en onderwarmte.

Grill

Met de grillfunctie krijg je een bruine en/of krokante korst. Ook is het grillen van vlees of vis minder vet.

Stoom

Het vocht wordt aan de kook gebracht, waarna het op stoomtemperatuur wordt gehouden. Zo kunnen de etenswaren gestoomd worden.

Crisp

De crisp functie is een combinatiefunctie van de magnetron en de grill. De grill zorgt dat het gerecht (op de crispplaat) een knapperige bovenlaag krijgt en de microgolven zorgen dat het gerecht gaar wordt. Let op: een crispplaat werkt alleen bij een magnetron met crisp functie.

Inhoud

De inhoud van een magnetron kan redelijk verschillen. Kijk daarom voor hoeveel mensen je kookt en hoe groot de schalen zijn die je wilt gebruiken. Een magnetron met een inhoud van 18 tot 20 liter is vaak een solo magnetron. Een magnetron met een inhoud van 26 tot 40 liter is vaak een combi magnetron. Ook de grootte van een draaiplateau varieert. Hoe groter de magnetron, hoe groter het draaiplateau.

Programma’s en bediening

Een magnetron moet je even leren kennen. Vaak loont het de moeite zelf de standaardprogramma's enigszins aan te passen. Je kunt dan op jouw eigen manier koken. De gewichtsautomaat die in de meeste magnetrons zit, maakt het je nog gemakkelijker. Verwarmen, ontdooien of koken, je hoeft alleen maar het programmanummer in te toetsen en het gewicht in te stellen en de gewichtsautomaat doet de rest. Met de geheugentoets kun je instellingen die je vaker gebruikt in het geheugen opslaan en eenvoudig met de memorytoets weer oproepen. Een opgeslagen instelling kun je ieder moment weer wijzigen. Magnetrons zijn voorzien van tiptoetsbediening, druk- en draaiknoppen of een combinatie hiervan. Een magnetron met tiptoetsbediening kun je eenvoudig schoonmaken.

Display en uitgestelde start

De meeste magnetrons zijn voorzien van een display waarop je de gekozen instellingen kunt aflezen. Ook zie je de resttijd voordat het programma is afgelopen. De uitgestelde start is een functie waarmee je de magnetron een aantal uren van tevoren kunt voorprogrammeren. Op deze manier bespaar je tijd en kun je bijvoorbeeld vrijwel direct aan tafel bij thuiskomst.

Microgolven

Een magnetron werkt door middel van microgolven die voedselmoleculen in beweging zetten. Hierdoor ontstaat warmte. De microgolven gaan door het servies heen, waardoor het eten snel warm wordt. Het servies wordt niet heet in de magnetron. Niet al het serviesgoed is overigens geschikt voor gebruik in de magnetron. Vitaminen en natuurlijke smaakstoffen blijven bewaard bij het bereiden van etenswaren in de magnetron. Het gerucht ging dat de microgolven en de straling in de magnetron schadelijk zou zijn voor de mens. Voedsel uit de magnetron zou straling opstapelen en voedingswaarde verliezen. Het zou zelfs kankerverwekkend zijn en warme melk voor baby's zou schadelijk zijn. Complete onzin! Angst voor microgolven wordt vaak ingegeven door het feit dat men microgolven verwart met radioactiviteit. Beide hebben echter niets met elkaar te maken.

Draaiplateau

De energie van de microgolven wordt verdeeld door de draaiende beweging van het draaiplateau. Bij sommige apparaten is het draaiplateau uit te schakelen. Er zijn ook combi magnetrons verkrijgbaar waarin geen draaiplateau zit en waar de verdeling van de energie wordt verzorgd door een roterende antenne. Dit zijn wel de duurdere magnetrons. De fabrikanten vermelden dit overigens niet altijd even duidelijk.

Magnetronvermogen

Het vermogen van de magnetron wordt aangeven in Watt. De meeste magnetrons hebben een maximaal vermogen tussen de 700 en 900 watt. Dit is ruim voldoende voor het opwarmen van producten. Wanneer er wordt gekozen voor een lager wattage zal het product langer in de magnetron moeten alvorens het klaar is. Bij kant-en-klaar maaltijden is deze informatie altijd te vinden op de verpakking van het product.

Inbouwmagnetrons

Als je je (combi) magnetron wilt inbouwen let hier dan op bij de aanschaf. Vrijstaande magnetrons zijn niet geschikt om in te bouwen in verband met de warme lucht die het apparaat niet kwijt kan. Inbouw magnetrons zijn in aanschaf duurder dan vrijstaande modellen maar kunnen wel mooi worden weggewerkt in het interieur van de keuken. Inbouwmagnetrons (en inbouwovens) winnen aan populariteit, zeker wanneer er een nieuwe keuken wordt geplaatst. Het is aan te raden om, wanneer je voor een inbouwmagnetron kiest, deze te laten inbouwen door een installateur of door de winkel of keukenfabrikant waar je de apparatuur hebt aangeschaft.

Kinderbeveiliging

Met het inschakelen van de kinderbeveiliging heeft draaien aan of drukken op de knoppen geen effect. Vaak is deze beveiliging in- en uit te schakelen door het in drukken van de knop met sleutelicoontje. Raadpleeg altijd even de handleiding voor de exacte bediening van jouw magnetron.

© 2024 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59/33.16.25 of mail internet@loeters.be - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - BE0460.057.637 - A Brackxstraat 6 Oostende - Sitemap